endometriose en darmklachten

Endometriose en darmklachten

Ruim 80% van de personen die endometriose hebben, ervaren darmklachten. Dit zie ik ook terug in mijn praktijk en zelf heb ik hier ook mee te maken. Wist je dat darmklachten/problemen gerelateerd is aan endometriose? Dit lijkt mij een goede reden om wat meer over darmklachten/problemen te vertellen.

Je hebt het vast al eens gelezen dat onze darmen ‘het tweede brein’ worden genoemd. En dat is niet zo gek omdat onze darmen en hersenen continue met elkaar communiceren. Gezonde darmen (en de lever) zijn ontzettend belangrijk voor onze hormonen. Ze zorgen voor afbraak, omzetting en recycling van hormonen. De darmen bepalen hoeveel en wat voor een voedingsstoffen worden opgenomen. Het spijsverteringskanaal is bekleed met slijmvlies (de wand) en daar gaan de voedingstoffen doorheen om opgenomen te worden door het bloed en naar andere organen getransporteerd te worden.

Darmflora

Een gezonde darmflora zorgt voor een goede opname van mineralen, helpen bij het vormen van vitaminen, het voorkomen van obstipatie, diaree, ontlast de lever en maakt het immuunsysteem sterker. Verkeerde voeding, ziekte en aandoeningen, medicatie, ontstekingen, xeno-oestrogenen en stress verstoren de darmflora. Gevolgen van een verstoorde darmflora zijn o.a. dat voedingsstoffen minder goed opgenomen worden met verschillende aandoeningen als gevolg.

SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth

Bacteriële overgroei in de dunne darm. Een hoge concentratie bacteriën horen thuis in de dikke darm en lage concentratie in de dunne darm. Bij SIBO zit er ook een hoge concentratie bacteriën in je dunne darm. De dunne darm zorgt voor het verteren van voedsel en bij SIBO verstoren de bacteriën het verteringsproces. Bacteriën in je dunne darm kunnen weer een lekkende darm, PDS of ontstekingen veroorzaken. Dit heeft ook een nadelig effect op je menstruatie. Hierdoor kan deze pijnlijker zijn. Het blijkt dat bij drie kwart van de personen met PDS ook SIBO voorkomt. Dat is niet zo gek want PDS komt vaak voort vanuit SIBO. Daarnaast is het gerelateerd aan endometriose. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk door de (chronische) ontstekingen die ontstaan door de endo. Het komt voor dat vrouwen verkeerd worden gediagnosticeerd met PDS terwijl het SIBO is. 

PDS – Prikkelbaar Darm Syndroom

Bij PDS is de beweeglijk van de darmen verstoord, het gaat te langzaam of juist te snel met wisselende ontlasting. Dit kan een zeurende of stekende pijn in de buik geven. Vanuit onderzoek blijkt dat personen met endometriose 2x zoveel kans hebben op PDS, het vermoedelijk hebben, de diagnose PDS krijgen en het niet hebben en er een vermoedelijke link is tussen PDS en endometriose.

Lekkende darm

Ontstekingen van het darmslijmvlies ontstaan bij een slechte spijsvertering. Is het slijmvlies daardoor ernstig aangetast, dan kan er een permeabele darm (in de volksmond lekkende darm genoemd) ontstaan. Dat betekent dat de opname van voeding en voedingsstoffen is verstoord. Een voedsel allergie, een disbalans in de bacteriën (darmflora), ontstekingen, stress, voedingsstress zijn oorzaken van permeabele darm.

Herkenbaar?

Herken je iets hiervan of ervaar je aanhoudende darmproblemen? En wil je graag weten wat er aan te doen is? In mijn praktijk help ik veel vrouwen met darmklachten en endometriose. Bekijk hier mijn aanbod en/of neem contact met me op als je hier graag meer over wilt weten.